KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Suroviny :
300g špaldová hladká múka
150g trstinový cukor
2ČL bezfosfátový kypriaci prášok
180g maslo
1 väčšie vajce
270ml mlieko
cca 6 marhúľ (ale 1-2 hrušky)
cca 200g malín (alebo mix ovocia- maliny, černice, ríbezle...)
cca 50g mandle na plátky
POSTUP:
Rúru si predohrejeme na 180 stupňov. Pekáč potrieme troškou masla, alebo ho vystelieme papierom na pečenie. Múku s 1,5ČL (!!!) prášku do pečiva premiešame, pridáme zmäknuté (nie roztopené) maslo a spracujeme do drobenkovej podoby, potom prisypeme cukor. Polovicu cesta utlačíme na dno pekáča a naskladáme na ňu asi polovicu množstva na plátky porezaných marhúľ.
Do zvyšnej polovice cesta pridáme celé vajce, 0,5ČL kypriaceho prášku a mlieko. Riadne rozmixujeme. Občas sa vytvorí hrudka, no nevadí to. Pomerne riedke cesto vylejeme na utlačené cesto s marhuľami. navrch naskladáme zvyšné na plátky narezané marhule a všetky maliny. Posypeme nahusto plátkami mandlí. Pečieme asi 50 minút na 180 stupňoch.
Poznámka: Drobenkové cesto robim hnetacím nádstavcom na mixér. Marhule môžete zameniť za nektarinky, broskyne či slivky. Koláč je fakt vynikajúci. Vláčny, vôbec nie suchý. Keď vychladne, dobre sa reže aj drží pekne tvar.
Zdroj: Mierne obmenený recept, ktorý sme našli v mesačníku Apetit 8/2019 na Letní koláč na plech.