KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
20g trstinový cukor
40g voda
80g hladká pšeničná múka
1 riadna PL kvásku
Cesto - suroviny:
500g múka = 250g hladká pšeničná a 250g špaldová hladká
40g trsinový cukor
soľ
1 vajce
260g mlieko
40g maslo
Náplň - suroviny:
4PL maslo
4ČL škorica
100g trstinový cukor
POSTUP
Suroviny na štartér zmiešame ideálne večer a ráno zarobíme cesto. Štartér je riadne tuhý, no do rána krásne nabublinkuje.
Cesto: V mlieku si rozpustíme maslo, cukor a soľ a povaríme do úplného rozpustenia. Necháme vychladnúť. Múku, vajce, mliekovú hmotu a štartér zmiešame spolu a spravíme z toho cesto. Necháme kysnúť bez prekladania asi 2-3 hodinky. Potom raz poprekladáme a necháme ešte chvíľku 30-60minúť kysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na obdĺžnik v hrúbke asi 1cm. Potrieme to škoricovou náplňou. Zrolujeme a narežeme na kolieska, ktoré naukladáme na plech nie veľmi blízko, keďže ešte pekne nakysnú. Prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť cca 1hodinu. Pečieme na 220*C 5minút a potom 190*C 10minút. Po vytiahnutí môžeme /nemusíme potrieť glazúrou (1PL horúcej, v ktorej rozpustíme 1PL cukru).
POZNÁMKA: S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je krásne nadýchané. Z polovičnej dávky som robila hniezda, z 1/4 pečené plnené buchty a 1/4 moravksé koláče. Všetko bolo dobré. Cesto je nadýchané a chutné. Recept je upravený, oproti originálu, hlavne čo sa cukru týka a tiež som použila špaldovú múku. Kto má rád sladké, určite dajte minimálne dvakrát toľko cukru, ako je v recepte
ZDROJ: Od žienky pod nickom "kofoluska" zo stránky modrykonik.sk. Ďakujem.