KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Suroviny (pomery sú orientačné):
50g surové pšeno (uvareného mi to vychádza na cca 150g)
75g špadlová hladká múka
1ČL ďatľového sirupu
15-20g maslo
posýpka = 1PL tvaroh + štipka cejlónskej škorice
POSTUP:
Pšeno si uvaríme v dvojnásobnom množste vody. Necháme ho vychladnúť. Rozmixujeme ho na kašu, pridáme k nemu múku a sirup. Vypracujeme vláčne cesto. Spravíme z neho dlhé valčeky, ktoré narežeme na drobnejšie. Do hrnca si dáme zovrieť vodu. Do vriacej vody nahádžeme šúľance a necháme variť kým nevyplávajú navrch (3-4 minútky). V druhom hrnci si necháme roztopiť maslo. Tvaroh si zmiešame so škoricou. Ak sú šúľance hotové, scedíme ich, "obalíme" ich v rozpustenom masle, dáme na tanier a posypeme tvarohom so škoricou.
Poznámka: Tvaroh sa odporúča až po roku, menším deťom môžete posypať nasucho opraženou strúhankou alebo poliať kyslou smotanou (ak sladíte tak do smotany primiešať ďatľový či javorový sirup).
Zdroj: Veľa receptov na túto dobrotu nájdete na nete, líšia sa len pomermi surovín, prípadne sladením.