KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Suroviny na cesto:
250g polohrubá múka + 20g na podsypanie
150g voda
trochu soli
Suroviny na plnku:
250g varené ochutené zemiaky (soľ, čierne korenie, bryndza, pažítka, resp. niečo iné...)
slivkový lekvár
POSTUP:
Na dosku/stôl si nasypeme múku so soľou, do ktorej urobíme jamu (akoby sme spravili sopku). Do jamy vlievame vodu a postupne berieme múku do stredu, až ju spotrebujeme celú. Vznikne nám pevné, nelepivé cesto. Rozvaľkáme ho na cca 2mm hrúbku. Podsypeme si múkou, v prípade že sa nám lepí. Rozrežeme na malé štvorce a plníme zemiakmi alebo lekvárom. Dáme si do hrnca vodu, keď vrie vhodíme tam pirohy. Varíme kým nevyplávajú navrch (babka stále hovorila, že musia zovrieť aspoň dvakrát), asi 5-6 minút. Scedíme, posolíme a prelejeme prepraženým maslom.
Poznámka: S cestom robíme rýchlo, nakoľko je tenke rýchlo schne a potom sa nechce spojiť.
Zdroj: Prvykrát sme si suroviny pri výrobe pirohov aj odvážili, ke´dže to stále robíme od oka. Teda recept je náš.