KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
200g špaldová hladká múka
200g voda
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
250g špaldová hladká múka
50g špaldová chlebová múka
100g ražná chlebová múka
130g voda
1ČL soľ
(môžete pridať aj surový nastrúhaný zemiak, 1ČL trstinová mesala (sladenka, med), 1ČL maslo)
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 8 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto:
Do štartéra si pridáme vodu, zmiešame to s múkou (najemno nastrúhaným zemiakom, sladenkou). Necháme prikryté fóliou. Po 30 minútach primixujeme soľ. A necháme cesto pracovať cca 1,5 hodiny, počas ktorých ho preložíme aspoň 3-krát. Potom ho dáme do vysypanej ošatky a necháme prikryté finálne kysnúť cca 1,5-2hodinky. Pečieme so záparou. Na 250*C 10minút, potom plech s vodou vyberieme a stiahneme teplotu na 200*C. Pečieme ešte 20 minút. Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: Kôrka je chrumkavá, je krásne nadýchaný, s cestom sa dobre robí, lebo je pevné, málo sa lepí, dobre sa na neho "kreslí".
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Ako je v názve uvedené - Detský kváskový špaldový chlieb od Naty - teda od super kváskarky Naty. Recept je minimálne poupravený.