KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Suroviny:
na cesto:
225g polohrubá pšeničná múka
85g maslo
75g kyslé mlieko
80g kvásku
15g trstinového cukru
1 žĺtok
štipka soli
na plnku a posýpku:
lekvár, škoricový cukor alebo škorica, olej/maslo na potretie
POSTUP:
Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a necháme kysnúť cez noc, alebo aspoň 5 hodín. Potom cesto rozvaľkáme a obdĺžnik cca 50x30cm. Potrieme štedrou vrstvou lekváru. Rozrežeme na pásy v hrúbke cca 5cm (5cm x 30cm, teda výjde nám 10 koláčov). Z jednej strany preložíme cesto cca do tretiny a z druhej strany spravíme to isté. Vznikne nám teda preklad 3 vrstiev cesta s dvoma vrstvami lekváru (alebo preložíme cesto napoly a ešte napoly, teda budeme mať 4 vrstvy cesta a 3 vrstvy lekváru). Poukladáme na plech, potrieme maslom alebo olejom a posypeme škoricou alebou škoricovým cukrom. Pečieme na 180*C 20-25minút.
POZNÁMKA: S cestom sa dobre pracuje, koláče sú veľmi chutné a vôbec nie tvrdé aj nasledujúci deň.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Recept som objavila na www.modrykonik.sk v skupine Pečieme s kváskom v príspevku z 3.8.2019 od zajkousko380. Ďakujem