KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
100g hladká pšeničná múka
100g voda
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
200g hladká pšeničná múka
200g polohrubá pšeničná múka
55g roztopené maslo
1ČL soľ
200ml vody
mlieko na potretie
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame mlieko s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cez noc, resp. kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto:
Do štartéra si pridáme vodu a maslo. Múku so soľou si zmiešame spolu v miske, do ktorej pridáme tekutú zmes. Mixujeme cca 5 minút, kým sa suroviny pekne spoja a cesto sa odliepa od misky. Cesto je dosť pevné. Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cca 2-3 hodiny. Počas nich 2-3 krát cesto poprekladáme.
Vykvasené cesto rozdelíme na 10 rovnakých bochníčkov, ktoré ešte ponaťahujeme a urobíme z každého malú buchtičku. Necháme 10-15 minút odpočívať. Potom každý bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka. Najširšiu časť necháme najhrubšiu a čím sa trojuholník zužuje, tak tým na tenšie vaľkáme. Zrolujeme trojuholník smerom z najširšej časti k najužšej a potom rohlík povaľkám rukami, aby sa cesto pekne spojilo a vyformovalo do požadovaného tvaru. Uložíme na 1 plech 10 rožkov. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť kým zdvojnásobia svoj objem, cca 2-3 hodiny.
Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov, rožky potrieme mliekom a pečieme cca 10 minút. Potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ešte 7 minút. Pečieme ich bez zápary. Rúru počas pečenia neotvárame. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: rožky sú veľmi podobné tým z obchodu
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Za recept ďakujem zase Modrému koníku, konrétne žienke pod nickom "zuzkat1"