KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
60g chlebová pšeničná múka
60g voda
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
390g pšeničná chlebová múka
20g ražná chlebová múka
1 stredne veľký surový zemiak
130g voda
130g kefír
1ČL soľ
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto:
Do štartéra si pridáme vodu a kefír a zmiešame to s múkou a najemno nastrúhaným zemiakom. Necháme prikryté fóliou. Po 30 minútach primixujeme soľ. A necháme cesto pracovať cca 2 hodiny. prekladáme pomerne často, keďže je cesto dosť riedke (aj každých 10-15 minút). Potom pekne spevnie. Vyformujeme tvar požadovaného chleba a dáme do PORIADNE vysypanej ošatky, aby sa neprilepilo. Necháme prikryté kysnúť cca 2 hodiny. Pečieme so záparou. Na 250*C 10minút, potom plech s vodou vyberieme a stiahneme teplotu na 200*C. Pečieme ešte 20 minút. Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: Kôrka je chrumkavá, ale tenká. Chlieb je pekne okatý.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Je to môj výmysel.