Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

Odmietnuť všetko môžete tu.

KONTAKTY

Ing.Miroslava Dvorščáková
Kružlová, 110
090 02 Kružlová
tel: +421918914288
napíšte nám
(tovar nie je možné na adrese vyzdvihnúť)

TOVAR V AKCII

naša cena 3,50 EUR
skladom
naša cena 4,85 EUR
skladom

13. 05. 2020 | KVÁSKUJEME

Makovo-tvarohový

  • suroviny na 1 závin vo veľkosti formy na biskupský chlieb (u mňa veľkosť 30x13,5)
  • pečieme 5minút na 230*C a 20 minút na 170*C

 

Lievito madre

150g nabublaného lievito madre

alebo 70g hl.múky a 70g vody a 1PL kvásku

 

Cesto - suroviny:

50g mlieko

1 celé vajce

40g zmäknuté maslo

40g cukor 

štipka soli

180g špaldová múka (hladká, prípadne mix hladkej a chlebovej)

 

Plnka:

makovo tvarohová - 125g tvaroh+100g mletý mak + cukor podľa chuti + 50ml mlieko

(alebo iba mal- 75g mak, 75 ml mlieko, 40 g cukor, 40g slivkový lekvár)

  

POSTUP:

Lievito madre si vždy 5-10 hodín rped tým ako idem z neho neičo robiť nakŕmim (100g pôvodného madre + 100g pšeničnej múky + 50g vody). 

Zmiešame krásne nabublané lievito madre s mliekom, múkou, cukrom, soľou, maslom a vajcom. Poriadne premiesime a nechámekysnúť 2-3 hodinky, podľa teploty v miestnosti.

Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti. Mlieko nechám zovrieť, primiešam do neho cukor a mak, potom primiešam tvaroh a plnka je hotová.

Cesto rozvaľkám na naolejovanej ploche na cca 7mm-1cm. Nanesiem na neho plnku a zrolujem ako klasický závin. Vložím do vymastenej formy na srnčí chrbát. Nechám kysnú opäť 2-3 hodinky. Pred pečením som potrela mliekom. 

Pečieme v predhriatej rúre na 230 stupňov 5minút. potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a pečiem ešte 20 minút. Po vytiahnutí z rúry som ho vybrala z formy a nechala vychladnúť na mriežke.

POZNÁMKA: S cestom sa robí výborne. Koláč je mäkký, a keďže je z Lievito madre, tak je naozaj úplne mäkký aj o dva dni. Žiadna chrumkavá chlebová kôrka, ani rýchle tvrdnutie.

ODPORÚČAM PREČÍTAŤhttps://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy

ZDROJ: veľmi pekne ďakujem Nelke - www.nelkafood.sk - Makovec. Minimálne zmeny som si v ňom spravila.