KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Lievito madre:
150g nabublaného lievito madre
alebo 70g hl.múky a 70g vody a 1PL kvásku
Cesto - suroviny:
50g mlieko
1 celé vajce
40g zmäknuté maslo
40g cukor
štipka soli
180g špaldová múka (hladká, prípadne mix hladkej a chlebovej)
Plnka:
makovo tvarohová - 125g tvaroh+100g mletý mak + cukor podľa chuti + 50ml mlieko
(alebo iba mal- 75g mak, 75 ml mlieko, 40 g cukor, 40g slivkový lekvár)
POSTUP:
Lievito madre si vždy 5-10 hodín rped tým ako idem z neho neičo robiť nakŕmim (100g pôvodného madre + 100g pšeničnej múky + 50g vody).
Zmiešame krásne nabublané lievito madre s mliekom, múkou, cukrom, soľou, maslom a vajcom. Poriadne premiesime a nechámekysnúť 2-3 hodinky, podľa teploty v miestnosti.
Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti. Mlieko nechám zovrieť, primiešam do neho cukor a mak, potom primiešam tvaroh a plnka je hotová.
Cesto rozvaľkám na naolejovanej ploche na cca 7mm-1cm. Nanesiem na neho plnku a zrolujem ako klasický závin. Vložím do vymastenej formy na srnčí chrbát. Nechám kysnú opäť 2-3 hodinky. Pred pečením som potrela mliekom.
Pečieme v predhriatej rúre na 230 stupňov 5minút. potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a pečiem ešte 20 minút. Po vytiahnutí z rúry som ho vybrala z formy a nechala vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: S cestom sa robí výborne. Koláč je mäkký, a keďže je z Lievito madre, tak je naozaj úplne mäkký aj o dva dni. Žiadna chrumkavá chlebová kôrka, ani rýchle tvrdnutie.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: veľmi pekne ďakujem Nelke - www.nelkafood.sk - Makovec. Minimálne zmeny som si v ňom spravila.