KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
130g ražná múka
130g voda
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
340g pšeničná chlebová múka
180g voda
1ČL soľ
1 surový nastrúhaný zemiak
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 7-9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto:
Do štartéra si pridáme vodu, riadne premiešame a zmiešame to s múkou a nastrúhaným zemiakom. Necháme prikryté fóliou. Po 30 minútach primixujeme soľ. A necháme cesto pracovať cca 2 hodiny, počas ktorých ho preložíme aspoň 3-4 krát. Vyformujeme tvar požadovaného chleba a vložíme do škrobom (múkou) vysypanej ošatky. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2 hodiny. Pečieme so záparou. Na 250*C 10minút, potom plech s vodou vyberieme a stiahneme teplotu na 200*C. Pečieme ešte 20 minút. Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: Chlieb sa krásne nafúkne, s cestom sa robí celkom dobre, no nie sú v ňom veľké diery. Kto neobľubuje "dieraté" chleby, tomu ho odporúčam.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Z Modreho koníka.