Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

OK

KONTAKTY

Ing.Miroslava Dvorščáková
Kružlová, 110
090 02 Kružlová
tel: +421918914288
napíšte nám
(tovar nie je možné na adrese vyzdvihnúť)

TOVAR V AKCII

naša cena 9,90 EUR
skladom
naša cena 11,90 EUR
skladom
naša cena 6,50 EUR
skladom

22. 11. 2019 | KVÁSKUJEME

Pšenično-ražný kváskový chlieb

  • suroviny na chlebík s hmotnosťou cca 750g
  • pečieme 10minút na 250*C a 20 minút na 200*C

 

Štartér - suroviny

130g ražná múka

130g voda

1 PL ražného kvásku

 

Cesto - suroviny:

340g pšeničná chlebová múka

180g voda 

1ČL soľ

1 surový nastrúhaný zemiak

  

POSTUP:

Spravíme si štartér:

Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 7-9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.

Cesto:

Do štartéra si pridáme vodu, riadne premiešame a zmiešame to s múkou a nastrúhaným zemiakom. Necháme prikryté fóliou. Po 30 minútach primixujeme soľ. A necháme cesto pracovať cca 2 hodiny, počas ktorých ho preložíme aspoň 3-4 krát. Vyformujeme tvar požadovaného chleba a vložíme do škrobom (múkou) vysypanej ošatky. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2 hodiny. Pečieme so záparou. Na 250*C 10minút, potom plech s vodou vyberieme a stiahneme teplotu na 200*C. Pečieme ešte 20 minút. Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť na mriežke. 

 

POZNÁMKA: Chlieb sa krásne nafúkne, s cestom sa robí celkom dobre, no nie sú v ňom veľké diery. Kto neobľubuje "dieraté" chleby, tomu ho odporúčam. 

ODPORÚČAM PREČÍTAŤhttps://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy

ZDROJ: Z Modreho koníka.