KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
90g špaldová celozrnná múka
90g voda
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
200g špaldová hladká múka
120g špaldová chlebová múka
50g trstinový cukor (kto má rád sladšie, kľudne aj viac)
85g maslo
95g mlieko
2 žltka
štipka soli
Škoricové maslo-suroviny:
1/4 hrnčeka mäkko (až rozpustené studené) maslo
1/4 hrnčeka trstinový cukor
2ČL škorica
POSTUP:
Spravíme si štartér: Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto: Do štartéra si pridáme mlieko, zmiešame to s múkou, cukrom, maslom (úplne zmäknuté), žĺtkami. pridáme štipku soli a poriadne vymiesime. Prikryjeme fóliou a necháme kvasiť 2-3hodinky. Počas kysnutia preložíme aspoň 3-krát.
Škoricové maslo: Cukor a škoricu si spolu zmiešame a vsypeme to do masla. Poriadne to spolu premiešame.
Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 3 časti. Z každej časti vyformujeme valček v dĺžke 1,5-2 násobku našej formy, v ktorej ho budeme piecť. Každý valček obalíme v škoricovom masle. Následne z valčekov upletieme vrkoč. Vložíme ho do vymastenej formy (ako na biskupský chlebík). Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť cca 2 hodinky (najideálnejšie je nechať kysnúť v chladničke aspoň 10 hodín). Pečieme bez zápary. Aby sa to nepripieklo, hneď na začiatku zakryjeme vrch alobalom. Takto prikryté pečieme na 200*C 40 minút. Potom alobal stiahneme a pečieme ešte 15minút na 200*C. Na konci vyskúšame špajľou, či sa ešte cesto lepí alebo je už chlebík hotový. Po upečení ho hneď vytiahneme z formy a necháme vychladnúť.
POZNÁMKA: Prvykrát keď som ho piekla mi kvaplo škoricové maslo na spodok rúry a dosť to smrdelo, keď sa to pripekalo. Odporúčam Vám vložiť na spodok rúry prázdny plech, alebo papier na pečenie.
Chlebík pripomína škoricové hniezda, je výborný aj s maslom a kyslejším džemom.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Vychádzala som z receptu od Naty (chuť od naty-škoricový chlebík). Upravila som si mierne suroviny, množstvá aj dĺžku pečenia.