Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

Odmietnuť všetko môžete tu.

KONTAKTY

Ing.Miroslava Dvorščáková
Kružlová, 110
090 02 Kružlová
tel: +421918914288
napíšte nám
(tovar nie je možné na adrese vyzdvihnúť)

TOVAR V AKCII

naša cena 2,95 EUR
skladom
naša cena 2,95 EUR
skladom
naša cena 3,50 EUR
skladom

28. 03. 2019 | KVÁSKUJEME

Sladký škoricový chlebík od Naty (špaldový)

  • dávka na 1chlebík do formy biskupského chlebíka
  • pečieme 40 minút zakryté na 200*C a 15 minút odokryté na 200*C

 

Štartér - suroviny

90g špaldová celozrnná múka

90g voda

1 PL ražného kvásku

 

Cesto - suroviny:

200g špaldová hladká múka

120g špaldová chlebová múka

50g trstinový cukor (kto má rád sladšie, kľudne aj viac)

85g maslo

95g mlieko

2 žltka

štipka soli

 

Škoricové maslo-suroviny:

1/4 hrnčeka mäkko (až rozpustené studené) maslo

1/4 hrnčeka trstinový cukor

2ČL škorica

 

POSTUP:

Spravíme si štartér: Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.

Cesto: Do štartéra si pridáme mlieko, zmiešame to s múkou, cukrom, maslom (úplne zmäknuté), žĺtkami. pridáme štipku soli a poriadne vymiesime. Prikryjeme fóliou a necháme kvasiť 2-3hodinky. Počas kysnutia preložíme aspoň 3-krát.

Škoricové maslo: Cukor a škoricu si spolu zmiešame a vsypeme to do masla. Poriadne to spolu premiešame.

Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 3 časti. Z každej časti vyformujeme valček v dĺžke 1,5-2 násobku našej formy, v ktorej ho budeme piecť. Každý valček obalíme v škoricovom masle. Následne z valčekov upletieme vrkoč. Vložíme ho do vymastenej formy (ako na biskupský chlebík). Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť cca 2 hodinky (najideálnejšie je nechať kysnúť v chladničke aspoň 10 hodín). Pečieme bez zápary. Aby sa to nepripieklo, hneď na začiatku zakryjeme vrch alobalom. Takto prikryté pečieme na 200*C 40 minút. Potom alobal stiahneme a pečieme ešte 15minút na 200*C. Na konci vyskúšame špajľou, či sa ešte cesto lepí alebo je už chlebík hotový. Po upečení ho hneď vytiahneme z formy a necháme vychladnúť.

 

POZNÁMKA: Prvykrát keď som ho piekla mi kvaplo škoricové maslo na spodok rúry a dosť to smrdelo, keď sa to pripekalo. Odporúčam Vám vložiť na spodok rúry prázdny plech, alebo papier na pečenie. 

Chlebík pripomína škoricové hniezda, je výborný aj s maslom a kyslejším džemom.

ODPORÚČAM PREČÍTAŤhttps://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy

ZDROJ: Vychádzala som z receptu od Naty (chuť od naty-škoricový chlebík). Upravila som si mierne suroviny, množstvá aj dĺžku pečenia.

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV