KONTAKTY
TOVAR V AKCII
VARÍME ZDRAVO » KVÁSKUJEME » "Vatičkový balónik" pšenično-ražný kváskový chlieb (MôJ NAJOBĽÚBENEJŠÍ)
Štartér - suroviny:
150g ražná chlebová múka
150g voda
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
250g pšeničná hladká múka
50g špaldová celozrná múka
100g polohrubá pšeničná múka
100g uvarených zemiakov (prípadne zemiaková kaša)
150g voda
1ČL soľ
1PL živočišného masla
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 7-9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto:
Do štartéra si pridáme vodu, riadne premiešame a zmiešame to s múkou a vareným zemiakom. Necháme prikryté fóliou. Po 30 minútach primixujeme soľ. A necháme cesto pracovať cca 2 hodiny, počas ktorých ho preložíme aspoň 3-4 krát. Vyformujeme tvar požadovaného chleba a vložíme do škrobom (múkou) vysypanej ošatky. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2 hodiny. Pečieme so záparou (ja už pečiem bez nej a nevidím rozdiel). Na 250*C 10minút, potom plech s vodou vyberieme a stiahneme teplotu na 200*C. Pečieme ešte 23 minút. Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: Chlieb je vatičkovo mäkký. Krásne sa nafúkne a výsledkom je skutočne balónik. S cestom sa tiež pracuje veľmi dobre. Nie je veľmi dieratý, no pritom je riadne nadýchaný.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Z Modreho koníka.