Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

Odmietnuť všetko môžete tu.

KONTAKTY

Ing.Miroslava Dvorščáková
Kružlová, 110
090 02 Kružlová
tel: +421918914288
napíšte nám
(tovar nie je možné na adrese vyzdvihnúť)

TOVAR V AKCII

naša cena 3,25 EUR
skladom
naša cena 3,15 EUR
skladom

29. 11. 2019 | KVÁSKUJEME

"Vatičkový balónik" pšenično-ražný kváskový chlieb (MôJ NAJOBĽÚBENEJŠÍ)

  • suroviny na chlebík s hmotnosťou cca 750g
  • pečieme 10minút na 250*C a 23 minút na 200*C

 

Štartér - suroviny

150g ražná chlebová múka

150g voda

1 PL ražného kvásku

 

Cesto - suroviny:

250g pšeničná hladká múka

50g špaldová celozrná múka

100g polohrubá pšeničná múka

100g uvarených zemiakov (prípadne zemiaková kaša)

150g voda 

1ČL soľ

1PL živočišného masla

  

POSTUP:

Spravíme si štartér:

Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 7-9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.

Cesto:

Do štartéra si pridáme vodu, riadne premiešame a zmiešame to s múkou a vareným zemiakom. Necháme prikryté fóliou. Po 30 minútach primixujeme soľ. A necháme cesto pracovať cca 2 hodiny, počas ktorých ho preložíme aspoň 3-4 krát. Vyformujeme tvar požadovaného chleba a vložíme do škrobom (múkou) vysypanej ošatky. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2 hodiny. Pečieme so záparou  (ja už pečiem bez nej a nevidím rozdiel). Na 250*C 10minút, potom plech s vodou vyberieme a stiahneme teplotu na 200*C. Pečieme ešte 23 minút. Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť na mriežke. 

 

POZNÁMKA: Chlieb je vatičkovo mäkký. Krásne sa nafúkne a výsledkom je skutočne balónik. S cestom sa tiež pracuje veľmi dobre. Nie je veľmi dieratý, no pritom je riadne nadýchaný. 

ODPORÚČAM PREČÍTAŤhttps://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy

ZDROJ: Z Modreho koníka.