Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

Odmietnuť všetko môžete tu.

KONTAKTY

Ing.Miroslava Dvorščáková
Kružlová, 110
090 02 Kružlová
tel: +421918914288
napíšte nám
(tovar nie je možné na adrese vyzdvihnúť)

TOVAR V AKCII

naša cena 1,95 EUR
skladom
naša cena 3,50 EUR
skladom

01. 04. 2019 | KVÁSKUJEME

Kvásková vianočka

  • z daných surovín spravíte 2 ks menších vianočiek (alebo jednu veľkúúúú)
  • celková príprava cca 23hodín; pečieme 5 minút na 230*C a 20minút na 180*C

 

Štartér - suroviny

150g hladká múka pšeničná (najlepšie 00)

65g voda

20g trstinový cukor

1PL ražného kvásku

 

Cesto - suroviny:

300g hladká múka pšeničná (00)

1 žĺtok

130g mlieko

1 vanilkový trstinový cukor

100g maslo

štipka soli

 

POSTUP:

Spravíme si štartér:

Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a cukor a poriadne rozmiešame. Bude to veľmi husté. Necháme pracovať aspoň 4-5 hodín (môžeme aj cez noc, len aby neprekvasil).

Cesto:

V mlieku si rozmiešame žĺtok, cukor, maslo. Pridáme štartér, múku a soľ. Opäť necháme aspoň 3-4 hodiny kysnúť. Prekladáme aspoň každú polhodinku. 

Krásne nakysnuté cesto si potrebujem rozdeliť podľa toho, či chceme piecť dve menšie vianočky - na 12ks, alebo 1 velikánsku vianočku na 6ks. Urobíme si teda 12 alebo 6 bochníčkov, ktoré necháme aspoň 10 minúť odpočinúť. Ak pletieme 2 vianočky, tak si ušúľame 12 prameňov v dĺžke cca 35cm. Ak pečieme jednu veľkú , tak pramene budú okolo 55cm dlhé. A tak začneme pliesť vianočku zo 6 prameňov (video z youtube - https://www.youtube.com/watch?v=r0Qy5Ata3ZY&t=2s&index=16&list=LL6398iyyFG82T-PVYADvYCw). Necháme prikryté kysnúť v chladnejšom prostredí (15-18*C) aspoň 10-12 hodín. Fakt narastie poriadne, v podstate v rúre sa už dvihne minimálne, takže toto bude skoro definitívna veľkosť. Pečieme bez zápary, 5 minút na 230*C a 20 minút na 180 *C. Po desiatich minútach pečenia vianočky ju prekryjem pečiacim papierom/fóliou, aby sa zvrchu zbytočne nepripiekla.

 

POZNÁMKA: Môžeme vymeniť pšeničnú múku za špaldovú, len dajme do cesta iba 100g mlieka. 

ODPORÚČAM PREČÍTAŤhttps://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy

ZDROJ: Mierne upravený recept na vianočku od Janky Maňákovej.


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV