KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
150g hladká múka pšeničná (najlepšie 00)
65g voda
20g trstinový cukor
1PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
300g hladká múka pšeničná (00)
1 žĺtok
130g mlieko
1 vanilkový trstinový cukor
100g maslo
štipka soli
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame vodu s kváskom, prisypeme múku a cukor a poriadne rozmiešame. Bude to veľmi husté. Necháme pracovať aspoň 4-5 hodín (môžeme aj cez noc, len aby neprekvasil).
Cesto:
V mlieku si rozmiešame žĺtok, cukor, maslo. Pridáme štartér, múku a soľ. Opäť necháme aspoň 3-4 hodiny kysnúť. Prekladáme aspoň každú polhodinku.
Krásne nakysnuté cesto si potrebujem rozdeliť podľa toho, či chceme piecť dve menšie vianočky - na 12ks, alebo 1 velikánsku vianočku na 6ks. Urobíme si teda 12 alebo 6 bochníčkov, ktoré necháme aspoň 10 minúť odpočinúť. Ak pletieme 2 vianočky, tak si ušúľame 12 prameňov v dĺžke cca 35cm. Ak pečieme jednu veľkú , tak pramene budú okolo 55cm dlhé. A tak začneme pliesť vianočku zo 6 prameňov (video z youtube - https://www.youtube.com/watch?v=r0Qy5Ata3ZY&t=2s&index=16&list=LL6398iyyFG82T-PVYADvYCw). Necháme prikryté kysnúť v chladnejšom prostredí (15-18*C) aspoň 10-12 hodín. Fakt narastie poriadne, v podstate v rúre sa už dvihne minimálne, takže toto bude skoro definitívna veľkosť. Pečieme bez zápary, 5 minút na 230*C a 20 minút na 180 *C. Po desiatich minútach pečenia vianočky ju prekryjem pečiacim papierom/fóliou, aby sa zvrchu zbytočne nepripiekla.
POZNÁMKA: Môžeme vymeniť pšeničnú múku za špaldovú, len dajme do cesta iba 100g mlieka.
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Mierne upravený recept na vianočku od Janky Maňákovej.