KONTAKTY
TOVAR V AKCII
Štartér - suroviny:
100g hladká pšeničná múka (alebo špaldová hladká)
100g mlieka (pri špaldovej múke 90g)
1 PL ražného kvásku
Cesto - suroviny:
250g hladká pšeničná múka (alebo špaldová)
150g mlieko (pri špaldovej múke 125g)
1,5 PL olej
1ČL soľ
1ČL trstinová melasa (sladenka, med alebo cukor)
mlieko na potretie
POSTUP:
Spravíme si štartér:
Zmiešame mlieko s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.
Cesto:
Do štartéra si pridáme mlieko, olej, melasu. Múku so soľou si zmiešame spolu v miske, do ktorej pridáme tekutú zmes. Mixujeme cca 5 minút, kým sa suroviny pekne spoja a cesto sa odliepa od misky. Cesto je dosť pevné. Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cca 2 hodiny. Počas nich 2-3 krát cesto poprekladáme.
Vykvasené cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov, ktoré ešte ponaťahujeme a urobíme z každého malú buchtičku. Necháme 10-15 minút odpočívať. Potom každý bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka. Najširšiu časť necháme najhrubšiu a čím sa trojuholník zužuje, tak tým na tenšie vaľkáme. Zrolujeme trojuholník smerom z najširšej časti k najužšej a potom rohlík povaľkám rukami, aby sa cesto pekne spojilo a vyformovalo do požadovaného tvaru. Uložíme na 1 plech 6 rožkov. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť kým zdvojnásobia svoj objem, cca 3 hodiny.
Rúru si vyhrejeme na 225 stupňov, rožky potrieme mliekom a pečieme kým nedosiahnu požadovanú farbu, cca 13-14 minút. Pečieme ich bez zápary. Rúru počas pečenia neotvárame. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť na mriežke.
POZNÁMKA: rožky sú vyborné, mäkké, nadýchané, kôrka je tiež viac mäkká ako chrumkavá, vôbec nie sú krušivé
ODPORÚČAM PREČÍTAŤ: https://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy
ZDROJ: Za inšpiráciu ďakujem Daniele Rau, vychádzala som z jej receptu na Danielkine rožky z kvásku