Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

OK

KONTAKTY

Ing.Miroslava Dvorščáková
Kružlová, 110
090 02 Kružlová
tel: +421918914288
napíšte nám
(tovar nie je možné na adrese vyzdvihnúť)

TOVAR V AKCII

naša cena 2,90 EUR
skladom
naša cena 3,90 EUR
skladom
naša cena 4,60 EUR
skladom

21. 03. 2019 | KVÁSKUJEME

Kváskové rožky (pšeničné/špaldové)

 

  • dávka na 6ks
  • pečieme 13minút, 225*C

 

Štartér - suroviny

100g hladká pšeničná múka (alebo špaldová hladká)

100g mlieka (pri špaldovej múke 90g)

1 PL ražného kvásku

 

Cesto - suroviny:

250g hladká pšeničná múka (alebo špaldová)

150g mlieko (pri špaldovej múke 125g)

1,5 PL olej

1ČL soľ

1ČL trstinová melasa (sladenka, med alebo cukor)

mlieko na potretie

 

POSTUP:

Spravíme si štartér:

Zmiešame mlieko s kváskom, prisypeme múku a riadne rozmiešame. Necháme pracovať cca 9 hodín , kým sa vytvorí na vrchu rovina, teda už nerastie ďalej.

Cesto:

Do štartéra si pridáme mlieko, olej, melasu. Múku so soľou si zmiešame spolu v miske, do ktorej pridáme tekutú zmes. Mixujeme cca 5 minút, kým sa suroviny pekne spoja a cesto sa odliepa od misky. Cesto je dosť pevné. Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cca 2 hodiny. Počas nich 2-3 krát cesto poprekladáme. 

Vykvasené cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov, ktoré ešte ponaťahujeme a urobíme z každého malú buchtičku. Necháme 10-15 minút odpočívať. Potom každý bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka. Najširšiu časť necháme najhrubšiu a čím sa trojuholník zužuje, tak tým na tenšie vaľkáme. Zrolujeme trojuholník smerom z najširšej časti k najužšej a potom rohlík povaľkám rukami, aby sa cesto pekne spojilo a vyformovalo do požadovaného tvaru. Uložíme na 1 plech 6 rožkov. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť kým zdvojnásobia svoj objem, cca 3 hodiny. 

Rúru si vyhrejeme na 225 stupňov, rožky potrieme mliekom a pečieme kým nedosiahnu požadovanú farbu, cca 13-14 minút. Pečieme ich bez zápary. Rúru počas pečenia neotvárame. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť na mriežke. 

 

POZNÁMKA: rožky sú vyborné, mäkké, nadýchané, kôrka je tiež viac mäkká ako chrumkavá, vôbec nie sú krušivé

ODPORÚČAM PREČÍTAŤhttps://www.oblecenieprekojencov.sk/varime-zdravo/uzitocne-informacie-ohladom-potravin-a-pripravy-jedla/preco-kvaskovat-postup-rady-a-postrehy

ZDROJ: Za inšpiráciu ďakujem Daniele Rau, vychádzala som z jej receptu na Danielkine rožky z kvásku 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV